Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Welzijnspraktijk Groningen

Praktijk voor Shiatsu, Tuina massage, Voetreflex & Coaching ,

Blog

view:  full / summary

Wat kan het Voorjaar met je doen?

Posted on March 21, 2013 at 5:43 AM Comments comments (215)
Het is Lente! 

Ondanks het dikke pak sneeuw vanochtend is de natuur al helemaal in rep en roer, alle energie die zich in de winter heeft teruggetrokken in de aarde komt weer in beweging.
Dat geldt ook voor ons!

Volgens de TCM ( Traditionele Chinese Geneeskunde) staat de lente voor het element hout.

Houtstaat voor groei en ontwikkeling,voor  de kleur groen: nieuw blad aan de boom , nieuw leven.
De organen die bij het hout element horen zijn: Lever en galblaas
Voor ons mensen betekent deze periode vaak het houden van de grote schoonmaak, nieuwe plannen maken en uitvoeren.
Hoe kan het dan dat je met al je goede voornemens en plannen soms helemaal niet vooruit komt?

De overgangsperiode van winter naar lente brengt  namelijk  een aantal veel voorkomende verschijnselen met zich mee.  
Herken jij dit?
In het voorjaar komt veel voorjaarsmoeheid voor, hoofdpijn,oogklachten ,pijnlijke spieren,rugklachten,  allergieën, lusteloosheid, geen fut hebben om je plannen uit te voeren, depressieve gevoelens, prikkelbaarheid, frustratie en vaak ook een toename van je lichaamsgewicht.
( over frustratie gesproken :-) )

De functie van je lever is ontgiften en ontslakken, je kunt je nu misschien voorstellen dat dit orgaan het in deze periode  juist extra zwaar heeft . In de winter zijn we namelijk vaak minder actief en eten over het algemeen "zwaarder"dan anders.Dat moet allemaal weer opgeruimd worden.

Als je lichaam de toxinen niet zo goed kwijt kan, ontstaan er diverse verschijnselen die je eerder niet zo duidelijk  had: je huid voelt droger en jeukerig aan dan anders en ziet er vaak bleek en dof uit.

Wat kun je daar aan doen?
Je kunt je lichaam een handje helpen door het nemen van een reingingskuur, lichaamsmassage, gezichts-en lichaamspakkingen, voedingsaanpassingen en lichaamsbeweging.

 • Ga gewoon eens zoeken op internet welke mogelijkheden er zijn voor reinigingskuren. Ik ga er zelf eentje uitproberen en als het bevalt zal ik het zeker in mijn assortiment gaan opnemen.
 • Om even alle knopen en stagnaties uit je systeem te halen werkt Zen Shiatsu super, probeer het maar eens.

Nog een tip als je oogklachten hebt:

Geef ontspanning aan je ogen door beide handpalmen krachtig tegen elkaar te wrijven tot ze warm zijn ( je handen om een kop warme thee leggen werkt ook goed) 
Sluit je ogen en plaats je handen als kommetjes over je ogen zonder dat druk uitoefent op je oogbollen.
Denk aan iets leuks en geniet van de warmte van je handen.
Read Full Post »

lagere spiertonus na Shiatsu stoelmassage in combi met Guasha

Posted on March 1, 2013 at 5:08 AM Comments comments (246)
Vandaag kreeg ik een telefoontje van een dame die vorige week bij me was geweest omdat ze doorverwezen was via een gezamenlijke vriendin.
Doorverwijzingen zijn mensen die al een verwachting van je hebben natuurlijk , en gedreven als ik ben :-) , haal ik zoveel mogelijk uit de kast om iemand met een goed gevoel weer naar huis te laten gaan. Het liefst zou ik in 1 behandeling alles willen oplossen, maar dat gaat natuurlijk niet.

Ze zat al jaren vast in haar nek en was erg vermoeid, haar schouders waren zeer gespannen en pijnlijk. De shiatsu stoelmassage werkt altijd al heel goed, maar ik heb Guasha ingezet om de afvalstoffen die zich opgehoopt hadden in nek en schouders er krachtiger uit te halen.
(In mijn volgende blog zal ik iets vertellen over Guasha.)

Het effect: na een week belde ze me.
Ze wilde graag een nieuwe afspraak. Ze was bij haar fysiotherapeut geweest die eigenlijk een beetje uitbehandeld was met haar nek . Ze vertelde hem dat ze echt verschil voelde na de shiatsu en guasha en ook eindelijk weer eens lekker geslapen had.Ook de volgende dagen voelde alles soepeler aan en kon ze gemakkelijker bewegen.
Hij besloot een spiertonus test te doen. De tonus was aanzienlijk verminderd en hij adviseerde haar er vooral mee door te gaan.

Heb jij ook nek/schouder/rug klachten kom ook eens langs zou ik zeggen, soms is het slim om eens even iets anders uit te proberen. Sowieso is het heel goed om de spanningen uit je lichaam te halen en even helemaal te kunnen ontspannen.


Read Full Post »

goede voornemens?

Posted on December 29, 2011 at 6:45 AM Comments comments (52)
 Elk jaar nemen we ons weer nieuwe dingen voor; we willen gezonder leven, afvallen, meer rust,tijd voor elkaar enz enz.
Vaak al na de eerste maand vervallen we weer in ons oude patroon en is het opeens weer december 2012 en hebben we nog steeds niets structureels veranderd.
Sowieso is gedrag iets wat heel hardnekkig is, je moet minimaal 3 maanden iets stug volhouden eer een nieuw patroon eigen gaat worden en je het doorzet.
Verder blijkt Time management  een geweldig woord, maar daar blijft het voor velen dan ook bij. Hele agenda 's worden volgeschreven met wat er allemaal moet: "to- Do lijstjes" en dergelijke.

Nog vaker raken de meesten van ons heel erg afgeleid van alles wat we eigenlijk gepland hadden door bepaalde omstandigheden.
 • Herken jij je er bijvoorbeeld in dat als je net lekker zit te werken dat de telefoon gaat en je een half uur afgeleid bent door een dringende zaak van een collega, vriend of familelid?
 • Of dat je iets zoekt op internet en totaal iets anders aan het lezen bent en weer doorklikt naar iets wat je in een artikel vind?
 • Of er komen folders binnen die je "even "doorbladert
 • je neemt "even 'je mail door en...
 • Of er blijkt een deadline te zijn die je over het hoofd had gezien
 • iemand doet een beroep op je 
 • je wilt net even een uurtje iets voor jezelf doen en dan..

Vaak is een dag om en denk je; wat heb ik nou eigenlijk gedaan? Voel je je ontevreden omdat je nou nog steeds niet hebt gedaan wat je je nu zo sterk had voorgenomen en op een gegeven moment geef je het in het slechtste geval maar op.

Jammer!  Soms heb je even een goede leidraad nodig zodat je de puntjes op de "i" kunt zetten en nog belangrijker: zodanig dat je ook de rust krijgt om de dingen te doen die pas echt belangrijk zijn in  het leven: tijd voor jezelf, je familie en vrienden!

Lijkt je dat een goed idee, maar v raag je je af hoe je dat voor elkaar kan krijgen? Binnenkort organiseer ik een workshop timemanagement.  Let op de maandelijkse  nieuwsbrief.

Als jij geen PLAN voor je leven maakt, maakt het leven een plan voor jou. En dat is niet altijd in jouw belang. ( Jim Rohn)
Read Full Post »

Stoelshiatsu en verpleegkundigen/ medisch personeel

Posted on November 26, 2011 at 7:13 AM Comments comments (146)
Zowel in het UMCG als in het Martiniziekenhuis ben ik de afgelopen maanden  wekelijks op de werkvloer te vinden om verpleegkundigen, artsen/arts-assistenten en ander medisch personeel een stoelmassage te geven. Het feit dat ik in een korte bijlage heb uitgelegd wat Shiatsu stoelmassage is, laat bij een aantal de wenkbrauwen optrekken.Een beetje sceptisch komen sommigen binnen.
Logisch, ik ben zelf ook volgens de Westerse manier van denken opgeleid tot A verpleegkundige en dan komen Oosterse denkwijzen- als je niet beter weet- misschien als iets heel alternatiefs  over.
Inmiddels ben ik door de wol geverfd wat betreft meningen en bezwaren van mensen en het enige wat ik als antwoord heb in de korte tijd die ik even met heb heb is: ga lekker zitten , laat het denken even los en ervaar nu maar gewoon wat het effect is .
Holistisch denken hebben we immers wèl allen geleerd. Het effect van aanraken is groot , het effect van even loslaten van de hectiek van alle dag is helemaal zeldzaam in deze tijd. De 20 minuten die iemand even door mag brengen bij deze specifieke stoelmassage geeft een heel weldadig resultaat. Het is laagdrempelig; de kleding blijft aan en het is van die duur dat je over het algemeen zó je werk kunt overdragen om eventjes deze pauze te kunnen nemen.
De reacties zijn oprecht enthousiast:  minder hoofdpijn, nek en-of  schouderklachten, weer even helder de puntjes op e "i " kunnen krijgen en prettiger   verder kunnen werken gedurende de dag.( en zelfs een paar dagen daarna nog het gevoel  hebben alsof je een zware tas van je schouders hebt laten halen.)
Zij blij en ik blij: het aller- aller- allerleukste van mijn 14 jaar werken als verpleegkundige is altijd de voldoening geweest die ik kreeg als iemand weer lekker(der) in zijn vel zat. Dit is nu mijn vakgebied geworden en ik zou bijvoorbeeld ook  heel graag meer in de patiëntenzorg willen gaan betekenen. Ziek zijn , pijn hebben, zorgen hebben ; ik zou zoveel goeds kunnen doen.  De service kan wel een booster gebruiken denk.Eens zien of ik hier actie opkan ondernemen.In ieder geval heb ik een kleine bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van degenen die de patiënten verzorgen en dat heeft indirect natuurlijk ook effect! In ieder geval specialiseer ik me nu door de héle opleiding Shiatsu te doen en mijn enthousiasme wordt alleen maar groter.
Read Full Post »

Luisteren naar je lichaam

Posted on August 25, 2011 at 2:38 PM Comments comments (36)
Massage en bewustwording.


 • Heb jij ook vaak dat je gespannen schouders hebt, je nek gevoelig is, je misschien regelmatig  hoofdpijn hebt en je niet echt lekker fit voelt?
 • Vind je het moeilijk om rustmomenten voor jezelf te regelen?
 • Heb je de neiging hoog in je ademhaling te zitten (dus niet in je buik) en zelfs -bijna- hyperventileert ?
 • Je bent niet de enige!


Als ik mensen vraag om zichzelf een cijfer te geven over het ontspannen kunnen zijn op  een schaal van 1 tot 10, dan hoor ik vaak niet veel meer dan een 6.

Dat kan echt anders!
De Shiatsu stoelmassage geeft heel duidelijk aan waar je pijnpunten zitten en na de behandeling merk je meteen al meer ontspanning.
Ondertussen let ik op je ademhaling en kan je meteen wat handvatten meegeven hoe jijzelf meer grip krijgt op het gevoel van rust.

Voelt iedereen zich meteen een stuk opgeknapt?
Vaak wel, maar regelmatig  is het zo dat door de betere doorstroming van bloed en lymfe maar ook zeer zeker van energie heel veel zaken letterlijk en figuurlijk "los"komen.

Soms voelt iemand zich juist erg moe en vertellen ze pas na een dag of 2 opeens wel een stuk energieker waren.

Is dit normaal?
 Ja dat kan, dit betekent namelijk dat je weer beweging krijgt in vast zittende energie; het begint weer te stromen zeg maar.
Je bent dan aan het opruimen en moet die afval eerst kwijt , dat doe je o.a  door goed water  te drinken en je rust even nemen.

Wat ook vaak voorkomt is dat mensen me vertellen dat ze meer "lucht"hebben, vrolijker zijn & situaties makkelijker kunnen hanteren.
Een andere keer komt er juist boosheid of verdriet naar boven borrelen, is dat erg? Nee, het is een emotie over niet helemaal verwerkte zaken.

Vaak wordt er aan een voorval een "plekje"gegeven. En ga je je op een bepaalde manier gedragen om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Vaak hou je dat lang vol, maar je lichaam  liegt niet.
Als dat plekje niet de aandacht krijgt die het zou verdienen dan gaat het opspelen. 

Dus geef je aandacht aan je lichaam, dan geeft je lichaam je signalen terug. Moet je er dan ook iets mee?
Nee, elke keus is de beste keus op dat moment. 
En kom je gewoon even  voor je ontspanning op korte termijn, dan is dat ook helemaal goed!

Maar zou je op een heldere, duidelijke en ontspannen manier eens willen kijken wat je er voor positieve boodschap uit kunt halen zodat je ook op langere termijn deze ontspanning beter vast kunt houden??

Maak gebruik van mijn massage en bewustwording behandeling en krijg inzicht en tips om lekkerder in je vel te zitten.

Vind je het leuk om maandelijks een nieuwsbrief te ontvangen per mail ?
Waarin  je vaker interessante artikelen kunt lezen en tips krijgt hoe je zelf met behulp van druk-punten ook thuis verlichting kunt krijgen bij bijvoorbeeld hoofdpijn, gebrek aan concentratie en dat soort dingen.
 Waarin ook stukjes zal schrijven over de dagelijkse dingen waar we allemaal tegenaan lopen. 
Conflicten op het werk, in je relatie(s), strijd met je gewicht en dat soort zaken. Met tips of inzichten die je goed zelf  in de praktijk kunt inzetten.

Klik hier om deze nieuwsbrief te ontvangen , en vermeld in het onderwerp: nieuwsbrief massage en welzijn
Dan zorg ik dat je'm regelmatig zult ontvangen.

Gezonde groet, Gerda Rijzinga

Read Full Post »

Rss_feed